FORMULA STUDENT
1981 yılında Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) tarafından kurulan FSAE, öğrencilere gerçek bir ekipte çalışma ve öğrendiklerini açık teker bir Formula arabası tasarlayarak ve geliştirerek uygulama fırsatı sunar. Aynı zamanda FSAE, motor sporları endüstrisine adım atmayı hedefleyen öğrenciler için en önemli ilk adımlardan biri olarak kabul edilmektedir. FSAE yarışmaları, her yıl çeşitli etkinliklerde, dünya genelinden 100'den fazla üniversite ve takımın katılımıyla gerçekleştirilir.
Katılımcılar, tasarım, üretim ve iş planlaması gibi süreçlerde deneyim kazanırken takım çalışması ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Yarışma, teknik inovasyonu teşvik ederek otomotiv sektörüne yönelik genç yetenekler yetiştirmeyi amaçlar. Elektrikli ve otonom araç kategorileriyle sürdürülebilir geleceğe katkı sağlar.
Yarışmalar, statik ve dinamik etaplar olmak üzere iki etap üzerinden yapılır ve takımlar bu etaplardaki performanslarına göre değerlendirilir.
Statik Etaplar-325 Puan
Dinamik Etaplar-675 Puan
Statik etaplarda, takım üretilen aracı ve üretim aşamalarını çeşitli motor sporları dallarından tanınm ış jürilere detaylıca açıklar.
Dinamik etaplar takımların ürettikleri araçların sürüş özellikleri değerlendirildiği etaplardır.
Business Presentation: Bu etapta takım üretilen araçla ilgili kurgusal bir iş sunumu oluşturulur. Jüriler potansiyel yatırımcılar olarak görülür ve profesyonel bir şirket gibi araç tanıtılır.
Cost & Manufacturing: Maliyet ve üretim etabında aracın üretimi sırasında kullanılan parçalar tanıtılır, her parçanın maliyeti ve üretim-temin şekli detaylı bir biçimde jürilere sunulur.
Engineering Design: Üretilen aracın teknik ve tasarımsal özelliklerinin incelendiği ve değerlendirildiği etaptır. Üyeler, jürilere hangi tasarımsal düzenlemeyi neden yaptıklarını açıklar.
Efficency: Bu etapta Autocross etabını tamamlayan araçlar etap boyunca harcadıkları elektrik enerjisine göre sıralanır.
Autocross: Autocross etabında araç ile dayanıklılık etabı için hazırlanan pistin üzerinde bir adet hızlı tur atılır.
Acceleration: Acceleration etabında araç 75 metrelik bir düzlükte maksimum ivmeyle hızlanır.
SkidPad: Bu etapta, ıslak veya kuru zeminde araçların viraj kabiliyeti kıyaslanır.
Endurance: Bu etapta, 22 kilometre boyunca sürülen araç 2 farklı pilot tarafından yarı yarıya kullanılır. Amaç etabı en hızlı şekilde ve başarıyla tamamlayabilmektir.